P. levelei

levélváltás egy tanítványommal
a rajz alkalmassági vizsgák közben és után

2012.01.23.

P. negyedik levele - az első főiskolai félév után

"Szia Pizsama!
tán még emlékszel rám! :)
Csak annyit szerettem volna elmesélni, hogy megvan az első félévem!
Építészeti alapismeretek B modul (tervezés alapjai): 5 (két tanulmány, kézírással!, kézi rajzokkal!, saját gyártású makettel! :)
Építészeti rajz (tónusozás, tablóterv, kézi rajz): 5 :))))
Speciális rajz (komlett eng. terv. kizárólag kézzel!): 5 :))))
nem is olyan rossz egy 43 éves vénembertől, igaz? :)
Mégegyszer nagyon köszönök mindent, nélküled nem lennék itt!
Üdv,
P.
Ui.: a rajzjegyeket kiteheted a referenciák közé! :)"

2011.05.09.

P. harmadik levele - a sikeres felvételik után

"Szia Mester!
Berajzolhatod az eddigi legnagyobb csillagot a referencialistádra!
Megcsináltad velem a lehetetlent!
SZIE-YMÉK: kockológia 15/13!!!!!! határidő lejárta után új papírra, 5 perc alatt idegből, térrekonstrukció 15/11 (ebből eleve -3 a szerkesztett vetett árnyék), megjelent, megfelelt!
(560-ból 21 db 24 pontos volt velem együtt és 54 db 25+, szóval a felső 10% után rögtön ott voltam, sőt benne voltam a legjobb 15%-ban.
Mi lett volna, ha nem görcsölök 50 percig?)
Ha az árnyékot nem rontom el, akkor... de ne legyünk maximalisták, tegnap még az összesen 15 ponttal is kiegyeztem volna! :)
Mindezt összesen 5x6 óra tanfolyammal, úgy, hogy előtte 25 évig egy vonalat nem húztam kézzel. Egyenest pedig soha...
PTE-PMMIK: megjelent, megfelelt! (itt nem tudok extra adatokat)
Nem tudom másoknál hogyan működik, de nekem biztosan Te voltál az ideális tanár, talán pont a maximalizmusunk miatt!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, nélküled egészen biztos, hogy nem sikerült volna.
Köszönöm, nagyon-nagyon boldog vagyok. Hogy őszinte legyek, egy picit meg is hatódtam, mikor megláttam az eredményeket.
42 évesen is milyen fontos tud lenni egy ilyen kis lépés is a célhoz vezető úton!
A felvételi beadási határidő előtt 1 héttel találtam ki, hogy megpróbálom. Akkor kerestem rá a rajztanfolyamra is, de nem hittem volna, hogy sikerül. És a Te tanácsaid nélkül nem is sikerült volna. Szóval, köszönöm még egyszer!
Van három diplomám két egyetemről, 42 évből kb. 25-öt tanulással töltöttem, de felkerültél nálam egy nagyon szűk listára (max. 10 fő), ahol azokat a tanáraimat tartom számon, akiktől sokat tanultam és kaptam valami pluszt.
Nagyon-nagyon-nagyon köszönök mindent, és nagyon sok sikert kívánok a jövőben is!
Most pedig kezdhetek gondolkodni, hogy melyik sulit válasszam.
P."

2011.05.08.

a válaszlevelem

"Szia P.!
Kár, hogy a rajznál a szokásos "görcsölős" formádat hoztad megint. Az élet egyik nagy feladata, hogy tudjunk megváltozni, a kellő időben legyünk lazák, vagy kemények, ha kell. Ezt tudni kell alkalmazni. Nekem is egy sorsfeladatom ez, úgy érzem. Valamiben már megy, valamiben még nem.
Viszont tanulni is lehet a lazaságot és tudatossá lehet tenni az alkalmazását. A rajzban pl. azzal, hogy a gyakorláskor néha hagyod, hogy úgy sikerüljön a rajz, ahogy sikerül. Rajzolni csak a rajzolás kedvéért.
Te azért engedhetnéd meg magadnak ezt a módszert, mert te már vagy annyira ügyes és intelligens, hogy igazából benned van a rajztudás, csak a görcsöléssel nem engeded, hogy előjöjjön.
Én már az első alkalommal próbáltam ezt a módszert alkalmazni nálad azáltal, hogy felmentettelek a nagy feladat alól és csak kockákat firkáltattam veled. Nagyon nehezen engedtél a maximalizmusodból, de azért mégis csak elkezdtél egy kicsit firkálgatni és ott lettek a kockák. Emlékszel?
Én hiszek abban és vannak pozitív tapasztalataim is, ennek ellenére mindig meg kell küzdenem azzal, hogy alkalmazni tudjam magammal kapcsolatban azt, hogy a végletes merevség és görcsölés ellen végletes lazaság és nemtörődömség kell. Mind a kettőt meg kell tapasztalni és utána ott lesz az arany középút, valamint szükség szerűen az attól mindkét irányban lehetséges kilengések.
Szóval én szurkolok neked és bízok benned, ha véletlenül mégsem sikerül, akkor talán fel lehet fogni úgy, hogy még nem értél meg rá.
Ha sikerül, akkor meg biztatásként is fel lehet fogni, hogy itt a lehetőség, hogy igen, meg kellene próbálni másképpen is.
Szerintem érted amit mondok, mert úgy érzem, hogy te is, mint én inkább a személyiség fejlődés érdekében szívatod magad ennyi idős korodban, mint azért, hogy legyen még egy papírod.
Én meg persze nagy arccal, könnyen tudom neked mondani, hogy lazábban rajzolj, miközben magamnak ugyan ezt mondogatom görcsösen, hogy lazulj, Pizsama!!!
De mégis csak ezt kell csinálni. Szóval, most, hogy már nem kell rajzolnod, szakíts rá időt és "firkálgass" egy kicsit! Már nincs tétje, nézd meg, hogy meg tudod-e csinálni? Kíváncsi vagyok rá!
Várom a híreket!
Üdvözlettel: Pizsama / Molnár Zsolt"

2011.05.08.

P. második levele - a tanfolyamom és az Ybl felvételije után

"Szia Pizsama!
Hát lehet, hogy nem leszek építész... ma volt az ybl-ön az alkalmassági és nem hinném hogy sikerült.
(Mentségemre szolgáljon: az is csoda, hogy ott voltam, mivel 2 napja hajnal kettőkor a sötét lépcsőn lecsúsztam, és 20 centinként egy-egy lépcsőfokon szétzúztam a hátam, meg a fejem is betört kissé. De megmaradtam! :))
Sajnos hoztam a szokásos formámat, az elején rágörcsöltem, és megint kellett a szokásos 40 perc a bemelegedéshez/megnyugváshoz, de most csak kb. 50 perc volt az egészre.
Végül megint szabadkézi módon felrajzoltam valamit, de a 15 pontból nem hiszem hogy 5-nél többet kapnék rá.
A másik feladat a térrekonstrukció volt, ami viszont meglepetés volt, hogy ön és vetett árnyékkal, kiszerkesztve kellett megrajzolni előre megadott axonometrikus kordinátarendszerben, ahol két fényirány is fixen meg volt adva.
A tömeggel nem is volt gond, az megvolt 5 perc alatt, viszont először saját magam által választott nézetből rajzoltam, aztán rámszóltak, hogy legyek szíves az általuk megadott nézetbe fordítani. Ezt megcsináltam, de a szerkesztett vetett árnyék nem lett jó.
Az -3 pont a 15-ből. A srác aki beszedte azt mondta, hogy egyéb apró hibákkal 10-11 pontos lehet kb.
(Nálam az volt a hiba, hogy csak a kilépő oldalon vetítettem le, a belépő oldalon nem, és így az egyik oldalon rossz lett a kontúr. A kiharapások árnyéka egyébként jó lett volna.)
Ha megvannak az eredmények, akkor jelentkezem. Az YBL elvileg már holnap felteszi, a Pollackról még semmi hír.
Üdv, P."

2011.05.08.

P. első levele - a tanfolyamom és a pécsi felvételije után

"Szia Pizsama,
Pécsen voltam. Másfél óra volt rá, negyven percig semmire se jutottam, csak radíroztam szokás szerint.
Akkor volt egy 8-10 perces beszélgetés egy tanárral, utána minden mindegy alapon 10 perc alatt rajzoltam meg, és utána tónusoztam, ahogy az idő engedte. Szóval a rajzom kb. 40 perc terméke.
Igyekeztem mindent kiszerkeszteni átlókkal, felezőkkel, elvi hiba szerintem nincs benne. A jobb oldalon a perspektíva is jó, a bal oldalon nem tudom.
...
A kisebbik rajz a rekonstrukció volt, arra 30 percet adtak.
Apósom (építész) látva az utolsó rajzaimat azt mondta, hogy már most úgy rajzoltam (szabályok, kiszerkesztések, stb.), ahogy majd tanítani fogják! :)
Üdv és köszi mégegyszer!
P."

Jelentkezz most!

kattints ide!

letölthető oktatási anyag


olvasd a blogomat is!

hasznosságok

építészet - rajz - karate

www.apdc.hu

videókrajzaima budapesti műteremtovábbi honlapjaim
Minden jog fenntartva © pizsama 2004